elefante

Elefante

Os elefantes ou elefántidos (Elephantidae) son unha familia de mamíferos placentarios da orde Proboscidea. Antigamente clasificábanse, xunto con outros mamíferos de pel grosa, na orde, agora inválido, dos paquidermos (Pachydermata).

Referencia: 25075 Categories: ,

Os elefantes ou elefántidos (Elephantidae) son unha familia de mamíferos placentarios da orde Proboscidea. Antigamente clasificábanse, xunto con outros mamíferos de pel grosa, na orde, agora inválido, dos paquidermos (Pachydermata). Existen hoxe en día tres especies e diversas subespecies. Entre os xéneros extintos desta familia destacan os mamuts.

Os elefantes son os animais terrestres máis grandes que existen na actualidade. O período de xestación é de 22 meses, o máis longo en calquera animal terrestre. O peso ao nacer usualmente é 120 kg. Normalmente viven de 50 a 70 anos, pero rexistros antigos documentan idades máximas de 82 anos. O elefante máis grande que se cazou, dos que se ten rexistro, pesou ao redor de 11000 kg (Angola, 1956), alcanzando unha altura na cruz de 3,96 m, un metro máis alto que o elefante africano media. O elefante máis pequeno, de ao redor do tamaño dunha cría ou un porco grande, é unha especie prehistórica que existiu na illa de Creta, Elephas creticus, durante o Pleistoceno.

Cun peso de 5 kg, o cerebro do elefante é o máis grande dos animais terrestres. Atribúenselle unha gran variedade de comportamentos asociados á intelixencia como o duelo, altruísmo, adopción, xogo, uso de ferramentas, compaixón e autorreconocimiento. Os elefantes poden estar á vez con outras especies intelixentes como os cetáceos e algúns primates. As áreas máis grandes no seu cerebro están encargadas da audición, o gusto e a mobilidade. Os elefantes actuais clasifícanse en dous xénero distintos, Loxodonta (elefantes africanos) e Elephas (elefantes asiáticos), pertencentes a dúas tribos distintas, que inclúen varias especies e subespecies. O elefante de Borneo (Elephas maximus borneensis) e o elefante de Malaisia (Elephas maximus hirsutus) son clasificados actualmente como Elephas maximus indicus.

Presentan unha prolongación nasal moi desenvolvida, denominada probóscide (comunmente coñecida como trompa), que grazas á súa desenvolvida musculatura permítelles utilizala a modo de man para agarrar obxectos e comida. Os elefantes tamén posúen cabeiros, grandes dentes que saen da súa mandíbula superior. Os cabeiros de elefante son unha gran fonte de marfil, pero debido á crecente caza dos elefantes, case toda a cacería e tráfico son agora ilegais. Os cabeiros do elefante poden pesar ata 120 kg e ter ata 3 m de lonxitude, aínda que o normal é que midan menos dun metro. Estes cabeiros non son dentes caninos, senón incisivos extremadamente longos e o marfil é a dentina que os forma.

Outra das características principais dos elefantes é que posúen uns grandes pavillóns auditivos (maiores no elefante africano que no asiático). A principal función destas orellas é a termorregulación do animal. Ao estar moi vascularizadas permiten un correcto arrefriado do sangue, que en animais dese volume sería difícil conseguir por outros medios. Aliméntanse case exclusivamente de herbas, cortizas de árbores e algúns arbustos, dos que poden chegar a inxerir 200 quilogramos nun día. Son os mamíferos terrestres máis grandes na actualidade, en orde á súa talla e peso. Un macho adulto africano pode chegar a pesar 7500 kg, aínda que o récord coñecido é de 11 000 kg. Viven xeralmente ata os 60-70 anos (en ocasións superan os 70 anos) aproximadamente. Non se coñece exactamente un récord de idade para un elefante en liberdade; estímase que en moi raras ocasións puideron superar os 90 anos de idade. En cativerio o récord teno o famosísimo elefante asiático Lin Wang, que serviu para as “Forzas Chinesas Expedicionarias” na Segunda Guerra Senón-Xaponesa ademais de participar noutras misións militares e “coñecer” aos altos cargos do exército chinés, como Sun Li-jen. Faleceu con 86 anos de idade en 2003.

O elefante produce unha variada gama de sons, cos cales expresa diversas emocións. O máis coñecido é o barrito, que fai cando está asustado. Tamén utiliza infrasonidos, o cal lle permite comunicarse con individuos situados a varios quilómetros de distancia. Estes sons, de frecuencias de ata tan só cinco hertzios, transmítense, ademais de por o aire, a través do terreo, podendo ser detectados mediante as patas antes de chegar ao oído do animal, ao ser a velocidade de propagación do son maior no chan que no aire. Este desfasamento na recepción do son podería servir ao elefante para estimar a distancia á que se atopa a súa congénere.

A pel presenta delgados pliegues que, entrecruzándose, danlle un aspecto reticulado. A pelame está representado por uns poucos pelos illados e esparexidos polo corpo, algo máis espesos ao redor dos ollos, nos beizos, na mandíbula inferior, no mentón e na parte posterior do dorso; pola súa banda, o extremo da cola ostenta un delgado plumero en forma de pincel. Gústalles estar en mandas. Se revuelcan no lodo para evitar as picaduras de mosquitos.

En xeral adoita relacionarse ao elefante coa boa memoria, e estudos realizados pola Universidade de Sussex en Kenia, dirixidos pola doutora Karen McComb, parecen confirmalo. Estudando as comunicacións entre elefantes do Parque Nacional Amboseli, en Kenia, os investigadores chegaron á conclusión de que estes animais eran capaces de recoñecer a chamada de máis de cen individuos diferentes. Ao parecer, estes sons, similares a un gruñido agudo, poden servir para identificar aos demais individuos e formar parte dunha rede social relativamente complexa.

Moita xente pensa que os elefantes teñen medo aos ratos. En realidade, o que ocorre é que os elefantes teñen unha mala visión: os seus ollos están aos lados da cabeza, o que fai que non poidan distinguir con claridade calquera cousa pequena que se mova diante deles. Isto fai que non soporten as sorpresas ou os movementos bruscos e cando se achega un rato póñense nerviosos e un pouco agresivos. Crese que existen “cemiterios de elefantes”, xa que se atoparon restos de elefantes nunha mesma zona, moi preto un doutro, o cal é un mito. O que si ocorre é que antes de morrer, os elefantes, por instinto, buscan a auga, polo que moitos morren preto dela e próximos uns doutros.

  • Serie Classic: 280x215x280 mm
  • Número de láminas: 2 en Serie Classic
  • Nivel de dificultade: 3