• abubilla
  • abubilla
  • abubilla

Abubilla

Trátase dunha das aves máis populares da España mediterránea, moi abundante nas dehesas da metade meridional. O seu característico reclamo, o seu rechamante penacho de plumas e o seu voo errático e ondulante fana facilmente reconocible.

Referencia: 25071 Categories: ,

Trátase dunha das aves máis populares da España mediterránea, moi abundante nas dehesas da metade meridional. O seu característico reclamo, o seu rechamante penacho de plumas e o seu voo errático e ondulante fana facilmente reconocible. A pesar de ser unha especie migradora transahariana, parte da poboación reside todo o ano nas rexións peninsulares máis cálidas, así como en Baleares e Canarias, territorios que tamén acollen individuos europeos invernantes.

Ave de aspecto inconfundible, con tons ocres na metade anterior do corpo, e listas negras e brancas na metade posterior do dorso. A pesar de que ambos os sexos resultan moi similares, o macho posúe a cor alaranxada do peito dun ton máis intenso.

A abubilla loce na súa cabeza unha rechamante crista, de cor ocre e coas puntas negras, que adoita despregar ao pousarse, cando está inquieta ou durante o cortexo. Ten o pico longo e lixeiramente curvado, e unha cola ampla e negra, atravesada por unha banda branca. En voo presenta ás blanquinegras, moi anchas e redondeadas. Os aleteos son irregulares e describe lixeiras ondulaciones na súa traxectoria.

O seu canto é un característico up-pu-pu-pu, grave e de longo alcance, que deu lugar ao seu nome latino (Upupa). En momentos de excitación emite tamén un berro áspero e ruidoso: schiir. Das varias subespecies recoñecidas, epops é a que ocupa gran parte do Paleártico, desde as illas Canarias, no oeste, ata a costa pacífica de China, no leste; polo sur alcanza o norte de África, Turquía e a India, e evita as latitudes norteñas. En Europa estímanse entre 700.000 e 1.600.000 parellas reprodutoras.

Localízase en case toda a Península, salvo na franxa cantábrica; con todo, resulta máis escasa en zonas de montaña e de clima húmido. Aparece tamén como residente nas illas Canarias e Baleares, e confirmouse a súa reprodución en Melilla, aínda que non en Ceuta. Trátase dunha especie migradora transahariana, aínda que as poboacións máis meridionais (Estremadura, Andalucía, Levante, Baleares e Canarias) poden ser residentes. As zonas de invernada distribúense por todo o sur do Sahara; con todo, algúns individuos máis norteños non chegan a cruzar o Mediterráneo, quedándose no sur de Europa. A migración posnupcial prodúcese de agosto a outubro; e a prenupcial, desde marzo ata principios de maio.

A poboación española, con 500.000-700.000 parellas, é a máis importante de Europa, xa que supón seguramente máis da metade dos seus efectivos, cifrados en 700.000-1.600.000 parellas.

En España ocupa unha gran diversidade de ambientes, pero mostra preferencia polas formacións boscosas abertas, a condición de que non superen os 1.000 metros de altitude, como dehesas de aciñeiras, alcornoques, carballos melojos, fresnos, etc. Aliméntase sobre todo das larvas e pupas de insectos que se atopan enterrados ou entre a follaxe. Busca o alimento sondando co pico no chan, como faría un ave limícola.

A estación reprodutora comeza a mediados de maio coa procura dun lugar para aniñar. Unha vez que atopa o oco adecuado nunha árbore, nun muro ou nunha edificación abandonada, macho e femia comezan a limpar o interior do niño, para despois construír un somero leito de follas e herbas. A posta consta de 7-10 ovos, incubados só pola femia, durante 17-20 días. Polo xeral realiza unha posta, aínda que ocasionalmente pode efectuar dúas. A femia encárgase de cebar aos pitos coa comida que lle trae o macho. Pasados 26-29 días, a prole abandona o niño, o que adoita ocorrer cara a finais de xullo ou principios de agosto.

A súa principal ameaza estriba na redución de ocos naturais para aniñar, en gran parte debido a unha mala xestión agraria e forestal. A intensificación dos métodos de cultivo supón a perda de arboledo disperso e, por tanto, de posibles lugares para nidificar. Así mesmo, a utilización de insecticidas diminúe o seu alimento.

  • Serie Classic: 315x175x80 mm
  • Número de láminas: 1 en Serie Classic
  • Nivel de dificultade: 3